Studenternas IP

Studenternas Idrottsplats i UppsalaStudenternas IP, eller Studenterna idrottsplats är en idrottsanläggning i Uppsala, som invigdes 1909. Den kallas även för Studan. Idag består den av en vinterarena med två bandybanor och en knattebana samt en sommararena med en fotbollsplan. De har även en friidrottsanläggning. Studenternas Idrottsplats i Uppsala ligger centralt och intill Stadsträdgården, vid Fyrisåns västra strand. Hit är det gångavstånd från Centralstationen.

Denna arena har stått värd för svenska bandyfinalen flera år. Det gör att denna arena är den som, näst efter Stockholm stadion, haft flest bandyfinaler. På Studenterna idrottsplats anordnas varje år flera stora idrottsevenemang. Denna anläggning har plats för 6500 åskådare i sommararenan och 8000 i vinterarenan.

Ny arena på gång

Studenternas idrottsplats ingår i arbetet med att utveckla det södra åstråket från Islandsbron i norr till Kungsängsbron i söder. Som mål är att utveckla det till en arenapark som fungerar dygnet runt, året om. Denna utveckling innebär att arenan för fotbollen ska byggas om och få konstgräs. Man ska även öka läktarkapaciteten från ca 6000 till 10 000. Man kommer att flytta utomhusverksamheten av friidrotten till en ny anläggning vid Gränby sportfält samt att man kommer att spela matcher med amerikansk fotboll på Österängens IP. Man kommer även att bygga nya lokaler och restauranger i anslutning till fotbollsarenan. Man började bygga halvårsskiftet 2017 och det kommer att byggas i etapper. Man räknar med att man under 2019 kommer vara klara med ny spelplan, läktare, och hela arenaparken beräknas att vara klar under 2020. Medan man bygger så kommer man att som vanligt att spela seriespel i både fotboll och bandy.

Fakta om Studenternas IP

Studenternas IP ligger på Ulleråkersvägen 6 och anlades 1908–1909. Sedan dess har det varit hem för Sirus under större delen av deras existens. Här finns naturgräs och löparbanor. Det finns en huvudläktare delvis under tak på östra sidan och en träläktare utan tak på västra sidan. 2017 tillkommer en ståplatsläktare på norra kortsidan.

Det finns flera entréer hit. Med säsongskort eller Ståplats-biljett gäller norra entrén. Säsongskort eller sittplats eller VIP tar östra entrén och bortasupportrar använder den södra entrén.

Publikrekord på denna plats är 12 546 åskådare. Det skedde 1968 och det var mot Landskrona BoIS i kvalet till Allsvenskan. Publikrekord med nuvarande publikkapacitet är 8 592 oh det var seriefinalen mot IFK Norrköping i Superettan 2007.

Hitta hit

Det är enkelt att ta sig till Studenternas IP och behöver du hotell i Uppsala bokar du det enklast på hotelluppsala.nu. Det går flera stadsbussar hit, så som nummer 1, 3, 8, 12 och 14. Även regionbuss nummer 100, 101 och 107. Det går även utmärkt att gå eller cykla hit. Kommer du med tåget så kan du gå från stationshuset rakt fram mot Fyrisån, ta vänster, gå över ån, sedan söderut genom Stadsparken. Det går även att gå på ett annat sätt. Gå till södra delen av perrongen, gå ner för trapporna, ta direkt höger. Följ gatan ner till Fyrisån och snett till vänster finns en gångbro över ån. Åker du bil, följ skyltning mot Akademiska Sjukhuset och Studenternas IP. Det finns en parkering vid arenans södra delar.