Sport

Tele2 Arena, som ligger i stadsdelen Johanneshov i Stockholm, är en multifunktionsarena som kan användas för så skilda evenemang som bollsport, hästsport, motorsport och issport, men den är framför allt anpassad för fotboll. Med sin internationella klassificering kan den vara värd för både internationella mästerskap och enskilda internationella matcher i fotboll. Tele2 Arena ligger på samma plats som föregångaren Söderstadion och på många sätt kan man säga att arenan har tagit upp stafettpinnen som en symbol för fotbollen i södra Stockholm.

Kapaciteten vid fotbollsmatcher är 30 000 sittande åskådare med 15 000 sittplatser per etage. Vid konserter kan kapaciteten uppgå till 45 000 åskådare vilket gör att den utan problem konkurrerar ut arenor som till exempel Scandinavium. Vill du trots det boka hotell nära Scandinavium går det såklart bra men räkna med att Stockholm kommer dominera landets eventmarknad framöver. En speciell funktion med Tele2 Arena är att den är försedd med ett skjutbart tak, vilket gör att den kan användas för evenemang och sport året runt.

Arenan invigdes den 20 juni 2013 då Superettan-laget Hammarby IF tog emot Örgryte IS. Matchen slutade 0-0, men även om resultatet kanske inte var så anmärkningsvärt, var åtminstone publiksiffran det. 29 175 åskådare hade letat sig till den nya arenan för att se premiärmatchen. Den första matchen i Allsvenskan spelades sedan mellan hemmalaget Djurgårdens IF och IFK Norrköping den 21 juli. Tyvärr för järnkaminernas del blev det förlust i premiären (1-2).

Djurgårdens IF och Hammarby IF

Idag är Tele2 Arena hemmaarena för både Djurgårdens IFsport på Tele2 Arena och Hammarby IF. Djurgårdens IF spelar säsongen 2014 i Allsvenskan medan Hammarby IF spelar i Superettan. En tredje klubb från Stockholm har funnits med i diskussionerna om att använda Tele2 Arena som hemmaplan, nämligen IF Brommapojkarna. Klubben använder dock arenan som hemmaplan endast vid derbymatcher.

Andra lag som kommer till Tele2 Arena för att möta Djurgårdens IF eller Hammarby IF har en speciell upplevelse framför sig. För det första är planen belagd med konstgräs, vilket kan ge annorlunda spel än riktigt gräs. För det andra gör arenans speciella arkitektur att ljudet från läktarna förstärks, vilket ger en mer intensiv upplevelse för spelarna.